Toegankelijkheid

 

Opleiding

 

Bron: zie De Boerderij

De afbeeldingen worden allen weergegeven in een maximale breedte van 800 pixels. De werkelijke maten variëren heel sterk. De documenten worden zoveel mogelijk weergegeven in chronologische volgorde. (LR)

 

De osmose-proef en HARK

 

Met verwijzing naar de bron van deze documenten (de doos op zolder) ziet u hieronder een voorbeeld van hoe iets plotseling interessant wordt. Wat leek op een kladje is bij nadere bestudering een beschrijving van een osmose-proef. Deze aantekeningen zijn gemaakt op een restant van een brief, gericht aan de inwoners van de gemeente Rolde. Kennelijk is het andere deel gebruikt voor andere aantekeningen.

Dit document is bewaard gebleven vanwege de aantekeningen. En het is best interessant te lezen hoe men een osmose-proef uitvoerde, maar de achterzijde roept toch ook om bestudering.

De aantekeningen zijn kennelijk gemaakt als een opdracht. Deze opdracht luidt: Beschrijf de inrichting der osmoseproef.

1945 beschrijving osmoseproef

 

Draaien we het papiertje om, dan zien we een deel van een brief. Het is een oproep van het H.A.R.K. comité te Rolde. Het beschrijft de inzameling van goederen in Drenthe voor noodlijdend Limburg. De afkorting H.A.R.K. staat voor Hulp Actie Roode Kruis.

194511 HARK actie Drenthe helpt Limburg

 

En wanneer je iets dergelijks tegenkomt en je niet weet wat voor comité dit is, is het internet een uitkomst. Met een bezoekje aan oude kranten kom je dan snel verder. Zie onderstaand bericht van 9 augustus 1945 uit de Provinciale Drentsche en Asser Courant.

19450809 krant PDAC Drenthe helpt Limburg

In bovenstaand krantenartikel wordt de afkorting P.A.V.A. gebruikt. Dit staat voor Provinciale Aan - en Verkoopbureau Akkerbouwproducten. Dit bureau nam in november 1943 een deel van de werkzaamheden over van P.I.C.A., de Provinciale Inkoop Centrale van Akkerbouwproducten. De overige werkzaamheden van laatst genoemde centrale gingen naar het bureau van de P.V.C., de Provinciale Voedsel Commissaris.