Laatst bijgewerkt: vrijdag 25 december 2015

 

Ein Schneider aus Grolloo

 

Uit de Deutsche Zeitung in den Niederlanden van 22.11.1943 staat:

 

"Ein Schneider aus Grolloo erhielt 1000 Gulden Geldstrafe wegen Preistreiberei".

 

Veroordeeld dus wegens prijsspeculatie.

Dit bericht is gevonden door Albert Lammers via www.delpher.nl. Overige informatie is aangeleverd door Gesinus Lunsing.

De enige kleermaker uit Grolloo we kennen was Tinus Leever aan de Schoonloerstraat, die ook een stoffen-/manufakturenhandel had. De vader van Tiennes (zo wordt deze voornaam geschreven in de Burgerlijke Stand, was Albert Leever en die was in 1943 62 jaar, dus die zou ook bedoeld kunnen zijn. Die is in de herfst van 1944 overleden. Je had voor, in en na de oorlog op het platteland mensen "die met het pak liepen" dwz die op de fiets, of met de motor probeerden textielwaren aan de man te brengen. Er wordt dus verder gezocht naar informatie.

Van Gezinus is ook het onderstaande verhaal:

Een kleine aanvulling op Tinus Leever. Tinus was mijn grote kameraad: ik ging zaterdags als jongen van nog maar een jaar of 7 en iets ouder als drijver met hem mee op jacht Meester Essing ging ook mee als drijver en Jan Dijks was de 2e jager. Het was fantastisch, zo met een klein clubje. De kleine plas bij de Moere was er nog niet. Je had daar heide en struiken,een ideaal gebied voor konijnen. Tinus kreeg er een voor de loop, schoot en het konijn lag gestrekt, maar ik ook, want ik kwam op dat moment juist achter de bosjes vandaan. Ik had 8 hageltjes rond mijn rechter knie, maar dokter Rijtma zei tot mijn grote vreugde: "die kunnen geen kwaad; die laten wij mooi zitten" Een aantal weken later bleek Sinterklaas voor mij bij Tinus een leren voetbal te hebben bezorgd; ik was de koning te rijk, maar ik snapte niet dat de Goedheilig man mijn adres niet kende.


Tinus oefende zijn ambacht als kleermaker uit aan de Hoofdstraat. Zie foto. (vanaf het schoolplein keek je zo in zijn werkkamer) Tinus staat op de foto met zijn broers Gerhardus (Gradus) en Berend, zijn vader Albert, zijn moeder Geesje Leever-Snijders en zijn grootmoeder Geertje Snijders-Komduur . Het waren bijna onze buren, dus heb ik ze allemaal gekend, behalve de grootmoeder.