Laatst bijgewerkt: woensdag 15 augustus 2018

 

Bijdrage Rennie Oldejans-Wolf

 

Tijdens de inloop, welke georganiseerd is bij de activiteite Kunst en Vliegwerk, 24 en 25 oktober 2015 in het kader van het Grolloo is Zo!-jaar, bracht Rennie vele foto's in. Aanleiding was het feit dat we al eens gesproken hadden over de boeken van Grolloo en dat daar eigenlijk geen foto's stonden van de periode dat de eerste aardgasleiding langs Grolloo werd aangelegd. Hiermee bedoelen we de grote transportleidingen. eerst aan de westzijde van Grolloo ter hoogte van Vredenheim, richting Halkenbroeken en later aan de oostzijde, langs het Anderse diepje.

De familie Wolf kwam naar Grolloo en verbleef de eerste jaren in een woonwagen. Deze woonwagen stond tussen Amerweg 41 en 43. Volgens Rennie was het in ieder geval 's winters steenkoud. In de eerste plaats waren de winters in die tijd kouder dan nu, maar het enige kolenkacheltje jield de niet geïsoleerde woonwagen niet warm. IJspegels hingen aan het dak.

Hieronder een kaartje van de situatie van wegen op een kaart van 1955 en daar overheen geprojecteerd de situatie in 2015. De Amerweg vanuit het dorp liep rechtdoor in de Elperweg. Deze situatie is nog afkomstig van de tijd dat er geen weg naar Amen liep en alleen naar Elp. De woonwagen stond ongeveer waar zich nu de aansluiting van de Elperweg op de Amerweg bevindt.

situatie Amerweg Elperweg 1955 2015

 

De foto's die Rennie aanleverde zijn te vinden via onderstaande links:

Schoolfeest 1968 (Volgens het fotoalbum van Rennie zou dit 1969 moeten zijn. Dat gaan we dus uitzoeken. LR 28-10-2015) De zwart-wit foto's in deze map zijn door Rennie aangeleverd, de kleuren door Lientje Reinders.

Aanleg eerste gasleiding en de woonwagen van de familie Wolf.

Koninginnedag ~1966 In deze map ook twee foto's van een Palmpaasoptocht. Deze foto's zijn genomen vanaf de locatie van de woonwagen.

 

Hieronder enkele foto's, welke verder niet gecategoriseerd zijn en niet in het fotoalbum zijn terug te vinden.

Een schoolfoto, genomen voor de kapperszaak van Boer aan de Voorstreek 2. Foto genomen tijdens een verjaardagsfeestje bij Roely Enting.
ROW 002 ROW 003
Onderstaande foto, met Rennie te paard, genomen met op de achtergrond de boerderij van Gommers aan de Elperweg. Foto op de kruising Amerweg-Zuiderstraat-Elperweg. Op de foto Geert en Bertus Gommers en Rennie Wolf.
ROW 004 ROW 006

Reinderdien en Jans Hingstman, Moeder Wolf met Tinnie Hingstman en Rennie Wolf. De familie Hingstman woonde op Amerweg 45.

Rennie op de fiets. Duidelijk is hier te zien dat de Elperweg rechtdoor liep, langs Amerweg 41, Grolloo in.
ROW 005 ROW 007
Hieronder foto's van verschillende jaren, maar allen genomen op de ijsbaan van Het Evenveen.
ROW evenveen 000 ROW evenveen 001
ROW evenveen 002 ROW evenveen 003
ROW evenveen 004