Laatst bijgewerkt: zaterdag 26 december 2015

 

Albert Lammers

Een van de speurders die mij helpen de website oldgrol.nl te vullen is Albert Lammers. Hij vertelt iets over zich zelf in onderstaande mail. Albert is jaren geleden uit Grolloo vertrokken en ik heb hem daarna ook ik niet terug gezien, maar dat neemt niet weg dat ik nu meer met hem communiceer dan voorheen. Hij is enkele jaren jonger en zat volgens mij bij mijn zus in de klas op de lagere school. Tegenwoordig mailen we dus. Hij is zeer geïnteresseerd in de bewonersgeschiedenis van Grolloo en gebruikt daarvoor alle mogelijke middelen. Deze middelen moeten dan wel voornamelijk online te bereiken zijn, want Albert zit - wat je noemt - op de grote vaart. Dit betekent meteen dat hij zo eens in het half jaar goed bereikbaar is en de mogelijkheid heeft an het internet gebruik te maken. Vanaf het schip gaat het, maar schijnt bijzonder traag te gaan. Albert is dus een van de speurders, want naast hem zijn o.a. ook Gesinus Lunsing en Henk Meems actief betrokken bij de website. Via mij communiceren de heren ook met elkaar en samen proberen we antwoorden te vinden op vragen, maar dit brengt ook weer nieuwe vragen voort. Als beheerder en redacteur van de website ben ik natuurlijk erg blij met de bijdrage van de heren. Albert speelt hierin zeker een grote rol en daar ben ik hem dankbaar voor. Hieronder dus een persoonlijk mail, waarin hij iets vertelt over zijn relatief korte verblijf in Grolloo en zijn betrokkenheid bij ons dorp.

(Deze mail kreeg ik binnen op 13 juni 2014 en is pas geplaatst op 26 december 2015. Een kwestie van opslaan in een map "te bewerken mail" en vervolgens ondergesneeuwd raken. Wellicht kwam de mail daarom weer boven, omdat de winter van 2015 een historisch warme winter dreigt te worden met op dit moment temperaturen tussen 12 tot 15 graden. Geen sneeuw dus, verre van dat. Mogelijk dat iemand later hierover schrijft op een website als oldgrol.nl....wie weet....., Bertus Reinders)

Moi Bertus,

Ik heb er hier nog een uit de oude sigarenkist…. Mag je gebruiken voor publikatie op de website.

Misschien kun je je nog herinneren dat schuin achter onze boerderij (Oostereind 3) een oude Saksische rietgedekte boerderij stond? Deze werd door mijn moeder’s oom, Roelof Langejans Sijbring van Oostereind 3a, gebruikt als schuur en boerenstal. Dit was een boerderij van het Los Hoes type zoals er ook een staat in Het Openluchtmuseum te Arnhem (die trouwens tot begin 50er Jaren door de familie Lammers uit Zeijen werd bewoond; familie van mijn Familie Lammers uit Rhee).

Wij zijn in December 1979 uit Grolloo vertrokken. Onze boerderij, jaargang 1925, was verkocht aan een van de gebroeders Warringa. Ik kan mij niet herinneren of in die tijd mijn oudoom Roelof Langejans Sijbring (PS: de familienaam niet Sijbring, maar Langejans Sijbring…. Bij Koninklijk Besluit naamswijziging toegestaan aan mijn overgrootvader Willem L.S. ten tijde van zijn geboorte) nog op Oostereind 3a woonde of al was verhuisd naar de woning op de Schoonloërstraat. Volgens mij in een woning waar Albert de Weme (zie extra informatie hier onder-red.) ook nog in gewoond heeft. Hoe het ook zij, die oude Saksische boerderij werd niet als monument beschouwd maar als “last” en is afgebroken….

Ik weet niet welk nummer deze woning had op de kaart van de Groller bewoningsgeschiedenis. Kun je mij dat misschien vertellen? Het is waarschijnlijk een boerderij uit dezelfde periode als de boerderij van Roelof Pronk op Oostereind 1, die uit ongeveer 1650 stamt.

Apropos 1650….. dat heeft heel veel te maken met het jaartal 1648, Vrede van Munster, toen de 80-jarige oorlog eindigde. In die oorlogstijd zijn veel van de weinige Drenten die er toentertijd waren, gevlucht naar veiliger oorden: Stad Groningen, Glimmen, Haren, Noordlaren…. In de familiegeschiedenis van Sijbring gaat de naam terug tot 13e eeuw in Grolloo/Rolde/Anderen (in de boeken van de Ordelen, evenals trouwens de naam Beijering en de naam Haange) maar komt de naam ook voor in Groningen, Noordlaren, Nieuweschans, maar ook in de buurt van Kleve/Kevelaer in de buurt van Nijmegen…. Verder ook in de omgeving van Meppen en in Noordoost Frankrijk in een klein gebied bij de plaats Bitche…

Oostereind 3 met Albert Lammers
Ik ben van 8 april 1963 en ik vermoed dat ik ca. 2 jaar oud was op deze foto, dus ongeveer 1965 (ik ben geboren in Rhee en we zijn 2e helft 1964 op Oostereind 3 komen wonen, nadat mijn moeders broer Willem Langejans Sijbring overleden was (zelfmoord; verdronken in De Moere)…. Met mij op deze foto Willy Langejans Sijbring (16/06/1947-02/02/2003), een nicht van mijn moeder en dochter van Roelof Langejans Sijbring en Margien W. van Tarel. Deze foto is dus genomen op het terrein van Oostereind 3a met de “oude Sijbring-boerderij” in de achtergrond (bevestigd door mijn oudtante Willemtje Langejans Sijbring, die met Jacobus P. Bentum was getrouwd, lang op Papenvoort als kippenboer heeft gewoond en toen zijn laatste dagen heeft gesleten in een woning op de Schoonloërstraat, ik meen direct naast (voorheen-red.) Cees Bonder)

Kind regards, ms statendam
Albert Lammers

Executive Housekeeper – ms Statendam
Holland America Line

Ik heb direct geantwoord dat ik mij de locatie en de afgebroken boerderij goed kan herinneren. En volgens mij woonde Roelof Langejans Sijbring al aan de Schoonloërstraat op het moment dat Albert uit Grolloo vertrok. De familie Jacob van Rijn, destijds wonende op Oostereind 5, kwam op 3a te wonen. In Oostereind 5 vestigde smid Roelie Dilling zich. Deze had de smederij op de plaats van smederij Kroeze aan de Hoofdstraat.

Mevr. Bentum woonde inderdaad naast Bonder, op nummer 29. Het huis van (voorheen) Bonder kende twee nummers, 31 en 33.

Het oorspronkelijke huisnummer van de afgebroken boerderij verschilt per periode. Zo zien we op "Bewoners per huisnummer tussen 1450 en 1827" dat de boerderij nummer 90 heeft. Op de website www.watwaswaar.nl , waarin we de toestand in 1832 kunnen zien, heeft het huis nummer 99. Helaas houdt de laatst genoemde website op te bestaan per 1 januari 2016. Ik heb gelukkig wel een programma met de benodigde bestanden om de verzamelde informatie te kunnen inzien, maar via het internet is dit dus niet meer te vinden. Een trieste zaak, aangezien opslagruimte toch niets kost tegenwoordig.

kaart Grolloo

De boerderij heeft op deze kaart het nummer 90. Voor meer informatie, klik op "Bewoners per huisnummer tussen 1450 en 1827"

Oostereind 1832

De boerderij met huisnummer 99 behoorde in 1832 toe aan Albert Koops, landbouwer uit Rolde, net als het daar achter gelegen perceel land.

 

Noot extra informatie over Albert de Weme van Albert Lammers:

Nog een klein weetje over Albert de Weme, die ik me nog redelijk kan herinneren:
Hij woonde met zijn vrouw eind 60-er jaren op Oostereind 6 (waar voorheen – geloof ik - Boerma woonde en nadien Hans Reinders met zijn familie)…
Later dus verhuisd naar zo’n nieuwbouw-woning aan de Schoonloerstraat. Ik herinner me hem toen ooit in de bibliobus te hebben ontmoet, die geparkeerd stond voor de school.
Hij wist mij te vertellen dat hij gedurende de 1e wereldoorlog als soldaat gemobiliseerd was en volgens mij ergens in westelijk Noord-Brabant was gelegerd (kan ook Zeeland zijn geweest… weet ik me niet meer te herinneren).

Noot extra inforamtie over Jan Langejans Sijbring van Albert Lammers:

Moi Bertus,
Ik was eens aan het opruimen en vond twee fotokopieen die ik op het Archief in Den Haag had gemaakt in 1998.
Het gaat hier om brieven die geschreven werden door notabelen/inwoners van Grolloo in 1945 en die zich in de akte van mijn grootvader Jan Langejans Sijbring bevonden.
Hij werd in April 1945 gearresteerd en opgesloten i Westerbork omdat hij gedurende ongeveer een jaar sympathiserend lid van de NSB was geweest.
In de oorlogstijd woonde hij achter op de Amerweg, de boerderij die later door Herma Bronsvoort werd bewoond en daarvoor (midden 60er jaren) door Lukas Seunninga werd gehuurd.
Ik zal de brieven scannen en naar je opsturen. Ze zijn belangrijke tijdsdocumenten.

Groeten,
Albert Lammers

JLS 1

JLS 2