Toegankelijkheid

 

De boer en zijn boerderij in Grolloo

 

Bron

Bewoners vinden een doos op zolder. Deze doos zit vol met oude troep. Allemaal papieren, maar bij nader inzien bleek het boekhouding te zijn en papieren die je eerst niet wegdoet. Van belastingaangifte tot programmaboekjes. De veestapel, waaronder de koeien, de varkens, de paarden, maar ook bijen, worden door diverse documenten voor het voetlicht gebracht. Aangrijpende berichten van Joodse leveranciers, die in het ene geval na de oorlog terugkeren en in het andere geval in het vernietigingskamp komen te overlijden. Kortom, een verhaal, vertelt door de documenten.

De informatie in dit artikel is voor het grootste deel afkomstig van een bron. Ik kwam in het bezit van veel documenten en geschriften uit ongeveer de periode 1880 - 1950. De befaamde doos op zolder. De originele documenten zijn terug bij de aanbieder. Veel documenten waren in veelvoud aanwezig.

Persoonlijke of gevoelige informatie

Daar enkele documenten persoonlijk zijn, heb ik overal de namen van de eigenaar van die documenten verwijderd.  Hiervan is minimaal één gedigitaliseerd en opgeslagen in het digitale archief van oldgrol.nl.

Opbouw van de website

Onder de noemer "De boerderij" probeer ik alles te verzamelen dat met het boerenleven van toen te maken heeft. Over het leven, de gebouwen, de veeteelt en de akkerbouw, maar ook de vele documenten afkomstig van de evenvele regels waaraan men zich had te houden. Spreken we nu van veel regelgeving, in vroegere jaren kon men er ook wat van. Zeker gedurende of rond de periode van de Tweede Wereldoorlog.

De afbeeldingen

Ik heb ruim 700 documenten gescand, bewerkt en ontdaan van de naam van de op het document genoemde eigenaar. De afbeeldingen zijn allemaal naar het formaat van 800 pixels breed gebracht. Hierdoor kunt u de werkelijke grootte van het document niet zien, maar het vereenvoudigd het kijken naar de pagina's. Tevens nemen kleinere bestanden minder ruimte in. Daar waar het boekjes betrof, heb ik getracht deze zo goed mogelijk in boekvorm weer te geven.

Achtergrond informatie

De pagina's zullen worden voorzien van achtergrondinformatie als deze beschikbaar is. Daar waar het hoe en waarom van sommige documenten niet duidelijk is, hoop ik nog informatie te vergaren. Een ieder die aanvullende informatie heeft of onjuistheden aantreft, wordt verzocht contact op te nemen.

Menu-structuur

Op het moment dat u in het hoofdmenu onder "Geschiedenis" op "De Boerderij" hebt geklikt, ziet u het menu veranderen. Om de overzichtelijkheid te verbeteren is voor het deel over de boerderij een aparte menu-structuur opgezet. Door op "Hoofdmenu" te klikken komt u weer terug op df basis-site.

Compatible voor mobiel

De webite is toegankelijk via mobiele telefoon of tablet. Wel moet worden opgemerkt dat de website beter leest op een laptop of desktop PC. De vele plaatjes komen dan beter tot zijn recht.

Bertus Reinders, 14 maart 2016

Het werk van Stichting Old Grol wordt o.a. mogelijk gemaakt dankzij financiƫle ondersteuning van

U W   B E D R IJ F S NA A M ?