Toegankelijkheid

De brand van 25 juni 1900

Blikseminslag in de boerderij van J. Hofsteenge

Op 26 juni 1900 wordt in de Provinciale Drentsche en Asser coutant melding gemaakt van een brand in de boerderij van J. Hofsteenge. Verder is hier weinig over bekend. 

 

19000626 krant PDAC brand boerderij Hofsteenge

En op 28 juni 1900 komt de melding in het Nieuwsblad van het Noorden

19000628 krant NvhN brand boerderij Hofsteenge

 

Het is 31 mei 2024 wanneer Henk Meems met een plattegrond komt waarop de bedoelde boerderij te zien is. Nu was een dergelijke kaart wel aanwezig, alleen hadden we de link niet gelegd met de locatie. Bedankt Henk!

De locatie van de brand is aan de Middenstreek. Het stond tussen de nu nog bestaande boerderijen op nummer 5 en nummer 7. In een verbeelding van het dorp in 3D, welke ons terugbrengt naar de jaren voor de grote branden, moeten we ons dus afvragen tot hoever we teruggaan. Voor zover bekend is de boerderij na de brand niet herbouwd namelijk.

Onderstaande kaart dateert uit 1880. We lezen hier ook Duusterstee. De naam bestond wel, maar dan voor de locatie tusswen de Voorstreek, Hoofdstraat en Amerweg. Hier lag (en ligt) een laagte, welke het water afvoerde in noordelijke richting. We mogen stellen dat Voorstreek 5 op de hoogste plek in Grolloo staat. Ten zuiden hiervan loopt het water via de brandkuil naar het Amerdiep (Drentsche Aa).

Middenstreek tussen 5 en 7