Toegankelijkheid

De kruideniers in Grolloo

Bron: De Kloetschup, een uitgave van Het Rolder Historisch Gezelschap

auteur: Geert Willems, 1998

Hoofdstraat 15 - Familie Luinge

kruidenier1 De eerste kruidenierswinkel van Grolloo werd begonnen door Jan Luinge, die ook bakker was. In hetzelfde pand kwam zijn oomzegger, Sikko Luinge, de zaak voortzetten, ongeveer van midden de zestiger jaren tot ± 1970. Naast de winkel, in hetzelfde huis, was Sikko reeds met een cafetaria begonnen, waaraan hij toen al zijn aandacht kon besteden. Vanaf 1974 werd de cafetaria gerund door de familie Watermulder. Sinds april 2004 heeft Roelien Oostebring hier haar cafe-restaurant.


Hoofdstraat 23, kruidenierswinkel Lunsing

kruidenier7
kruidenier2
Jans Lunsing liet op het vroegere korfbal- en voetbalveld van de club "Ready" een winkelpand bouwen in het jaar 1935. Aanvankelijk als bakker maar weldra werden er ook levensmiddelen verkocht. Zijn zoon Albert (Appie) nam in 1965 de zaak over. Hij was de eerste tijd ook bakker, maar in latere jaren werd meer overgeschakeld naar de kruideniersbranche., Zijn bakkerswaren werden toen van een broodfabriek betrokken. Alle dagen was Appie bij de weg om zijn waren in Grolloo en omgeving te slijten. De kruideniersorganisatie "De Ster" in Stadskanaal was zijn leverancier. Zijn vrouw heeft na zijn dood in 1994 de zaak nog enige tijd voortgezet. De zaak wordt nu als supermarkt voortgezet.

De Pol 9, Fam. Stevens

kruidenier5
kruidenier4
kruidenier3
Op het adres De Pol 9 werd de tweede kruidenierswinkel geopend door Basjan de Weme. Zijn knecht Jan Stevens werd in ± 1928 de nieuwe eigenaar. Zijn zoon Albert trad in de voetsporen van zijn vader en heeft daar 35 jaar zijn klanten in de winkel en bij de weg bediend. Albert had zijn zaak vier maanden in de zomer verhuurd aan de familie Mulder uit Beilen. Het pand is in de onmiddellijke nabijheid van de bekende camping "De Berenkuil" gelegen en profiteerde 's zomers van de talrijke gasten, die hun vakantie daar doorbrengen. De familie Stevens was ± 70 jaar actief.

Amerweg 12, familie Hadders

kruidenier6
kruidenier8
De volgende in het rijtje kruideniers is Albert Jan Hadders. In het pand Amerweg 12 ontvangt hij zijn klanten. Hij is tevens eierverzamelaar voor de V.P.N. (=Vereniging Pluimvee Nederland). Voor de tweede wereldoorlog kostte een ei 2 à 3 ct. En het was een gewild ruilartikel tegen kruidenierswaren. Zoon Renze is ook nog een 15-tal jaren bij de weg geweest tot ± 1970 en toen werd de winkeldeur gesloten.