Toegankelijkheid

De snijderij van Grolloo

Deze pagina is gewijd aan de snijderij in Grolloo.

Een verzameling krantenknipsels, aangevuld met delen uit de boeken van Grolloo.

In het boek ""Grolloo van verleden tot heden"" (de tekst is gedateerd daar dit boekwerk in 1983 is verschenen) lezen we het volgende:

Zo was in het witte huis tegenover de school (Middenstreek 2) waar later kapper Boer de mensen uit Grolloo en omgeving de haren knipte, ooit een winkeltje gevestigd waar textiel werd verkocht. Doch ook deze branche breidde zich uit want in het pand waar momenteel het schildersbedrijf van de familie Epping is gevestigd (Hoofdstraat 24) heeft de familie Leever gedurende lange tijd een kleermakerij gedreven.

Daarvoor had Teunis Leever al een kleermakerij in het huis op De Pol waar later Basjan de Weme zijn al genoemde winkel begon.

Dat de familie Leever bijzonder betrokken was bij het kleermakersvak mag blijken uit het feit dat Albert Leever in die tijd enige faam verwierf als ontwerper van een masker dat de boeren moest beschermen tegen opwaaiende kunstmest bij het zaaien van deze meststof. In Grolloo heeft dhr. Leever nog een vakbroeder gehad in de persoon van kleermaker Schuring. Hij had zijn werkplaats op het adres Amerweg 4, de huidige woning van Jan Dilling.

Dhr. Schuring vestigde zich in Grolloo nadat hij de kleermakerij van Tinus Leever had overgenomen, omdat deze zich meer ging toeleggen op woninginrichting enz. Onder andere om deze reden heeft hij (Tinus Leever) destijds aan de Schoonloerstraat op nr. 2 een nieuwe woning annex werkplaats gebouwd waarin ook een ruime winkel was gevestigd. Toen ook deze zaak in november 1970 sloot moesten de inwoners van Grolloo voor het kopen van een lapje stof of aanverwante artikelen naar elders reizen.

Uit het boek ""Kijk op Grolloo"" komt het volgende:

 

kog 1 dorp 022

Fam. Leever voor de kleermakerij in 1914.
Albert Leever, Tinus Leever, Geertje Snijders-Komduur, Geesje Leever-Snijders, Gerhardus Leever, Berend Leever.

Bovenstaande foto is genomen voor het pand aan de Hoofdstraat op nummer 24, tegenover de kerk. Hierin is later schildersbedrijf Epping gevestigd geweest. Thans, 2020, is het omgebouwd tot een woonhuis.

 

 Hieronder een overzicht van krantenknipsels.

19041208 krant PDAC verkoop Venema winkelpand Leever

19041208 krant PDAC verkoop Venema winkelpand Leever

 

19400103 krant PDAC nieuwbouwplannen winkel Leever

19400103 krant PDAC nieuwbouwplannen winkel Leever besproken in de raad van Rolde

 

 19640630 krant NvhN advertentie Leever

19640630 krant NvhN advertentie Leever

 

 19660707 krant LeeuwarderC verhuur deel woning Leever

19660707 krant LeeuwarderC verhuur deel woning Leever