Toegankelijkheid

vlag Duitslandvlag GB

 

 

Vredesboom

 

plaquette VredesboomGrolloo is op 12 april 1945 bevrijd.

Op de 12de kwamen vanuit Schoonloo de Canadese voertuigen het dorp binnengerold. Onderweg zijn twee boerderijen in vlammen opgegaan.

Op 13 mei 1945 is deze Rode Beuk geplant. Onder de boom moet zich een fles bevinden met hierin de namen van de personen die geholpen hebben bij het planten.

Zij die vielen

Op 12 mei 1940 sneuvelde soldaat Jan ter Steege uit Vredenheim. Hij is op de begraafplaats te Rolde begraven. Hij was 32 jaar en liet een vrouw en dochter en zoon na.

Op 8 april 1945 zijn vader en zoon Klaassens uit Schoonloo gefusilleerd. Hun laatste rustplaats vindt u op het kerkhof te Grolloo. Vader was 58 jaar en zijn zoon 23 jaar.

In 2020 is een boek gepresenteerd over Harmannus van Tellingen, smidsknecht werkzaam bij smederij Reinders te Grolloo. Jaren van onderzoek gaven de familie een beeld van hetgeen gebeurd was.
Naar aanleiding van een mislukte overval is hij opgepakt op 13 juni 1944. In Bergen-Belsen is hij door ziekte na de bevrijding van het kamp overleden. Als sterfdatum wordt 31 mei 1945 aangehouden. Hij was 26 jaar en liet een vrouw en twee dochters na.

Herdenken

In het jaar 2000 is voor het eerst bij de Vredesboom een herdenking georganiseerd. Tot 2020 werd eens in de vijf jaar stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Sinsdien komen jaarlijks veel mensen op 4 mei naar deze plaats om te denken aan wat is geweest, maar zeker ook aan het nu en hetgeen komt.

InformatieQR code Vredesboom

Het lijkt wel of de roep om informatie toeneemt naarmate de oorlog verder achter ons ligt. Op de website inzake de historie van Grolloo en omgeving is onder het kopje „Oorlog“ veel informatie te vinden. Het verblijf van kinderen uit het westen van het land of een gezin, ooggetuigenverslagen van de bevrijding, maar ook het nationaal socialisme en het verzet komen aan bod. Scan de QR-code voor een directe link naar dit deel van de website oldgrol.nl

 

De tekst in het Duits en het Engels

Baum des Friedens          Tree of Peace