Laatst bijgewerkt: donderdag 02 december 2021

 

Wetenswaardigheden Vrijheidsboom

Bevrijding 2010 - 026brief aan VvV en VDGO

Op zondag 19 mei 2002 ben ik gebeld door mevr. T. Hingstman Zeijen. Zij had begrepen dat men in Grolloo op zoek was naar mensen die iets afwisten van het planten van een boom ergens midden in het dorp.
Dit moet m.i. handelen om de vrijheidsboom welke staat in het centrum tegenover bar-eetcafe Gerrie. De volgende personen zouden hier bij zijn geweest: Mevr. Annie Reinders; dhr. Berend Veenhof; dhr. Jan Enting; mevr. Annie Oosterbrink-Popken. Deze mensen zouden in de achtste klas hebben gezeten. Meester Van der Wal had een lied geschreven. Dhr. Jan Abbingh zou bij het planten van de boom hebben geholpen. Onder de boom moet zich een fles bevinden met hierin de namen van de betrokken personen.

Met vriendelijke groet,

Bertus Reinders

De foto is gemaakt tijdens het bevrijdingsfeest 5 mei 2010.

Sinds het jaar 2000 - het mileniumjaar - heeft op initiatief van Henk Zeelenberg en ondergetekende de werkgroep Grolloo is Zo! voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een herdenking op 4 mei georganiseerd en een bevrijdingsdag op 5 mei. Sindsdien wordt in Grolloo om de vijf jaar aandacht besteed aan deze herdenking en viering.

 

Krantenartikel waarin het planten van de Vrijheidsboom wordt genoemd.

19450516 krant PDAC Bevrijdingsfeest