Toegankelijkheid

Waardige herdenking in Grolloo

4 mei 2023

 

Stille tocht 2023Met het tromgeroffel van Thijmen Reinders op de omfloerste trom schreed de stoet richting de Vredesboom. Zo sereen als het begin was, zo sereen was de gehele bijeenkomst. Voorzitter Bertus Reinders van het 4 mei comité Grolloo mocht ruim honderd mensen welkom heten en natuurlijk ook de leden van muziekvereniging Crescendo en zangvereniging Vriendenkring.GerhardZowel de voorzitter als ook de voorganger van de Protestantse Gemeente Grolloo-Schoonloo Gerhard ter Beek spraken over het herdenken, maar zeker ook de vrede. En voor wat dat laatste betreft toch eigenlijk het ontbreken daarvan op te veel plaatsen in de wereld.


 

Daisy en LuukNamens Basisschool De Drift mochten Daisy en Luuk een door hun groep geschreven gedicht voordragen. De Drift heeft de Vredeboom geadopteerd nadat deze eind augustus 2022 is opgenomen in de lijst van erkende monumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.


  

onthulling plaquette 2023Een op deze avond, door Henk Zeelenberg, onthulde plaquette vertelt het verhaal van de Vredesboom alsmede het onderwerp “Zij die vielen” en het herdenken op deze plaats. Verder zijn QR-codes aangebracht die leiden naar het deel over de oorlog op de website oldgrol.nl en naar de Engelse en Duitse vertaling van de plaquette.


Patricia met The Last PostMet afwisselend muziek en zang ging het richting The Last Post, heel mooi geblazen door Patricia Bouwers. Het blijft indrukwekkend die stilte, met alleen de vogels op de achtergrond. Daarna werden de bloemen gelegd namens de organiserende vereniging door Henk Meems en Annelies Klaassen, Arie Fonk namens de gemeente, namens de school Daisy en Luuk en daarna de kinderen en overige aanwezigen.


 

het monument met bloemen

Koffie en thee in de pastorietuinHierna begaf het gezelschap zich richting pastorietuin voor een kopje koffie of thee. Een gemoedelijke afsluiting van een bijzondere, soms emotionele, bijeenkomst.

 

Voor alle foto’s verwijzen wij u graag naar de volgende link:
https://myalbum.com/album/VvK25vBaAcsP/
Met dank aan Leanne en Hans

Het comité wil iedereen bedanken die op welke wijze dan ook heeft meegewerkt aan het welslagen van deze herdenking. Zonder stroom, stoelen, koffie, dranghekken, bloemen, vervoer en de uren repetities was dit niet gelukt. Bedankt!


4en5mei

Het 4 mei comité 2023:

Op persoonlijke titel (dagelijks bestuur): Henk Meems; Henk Zeelenberg; Bertus Reinders
Namens Crescendo: Judith Bakker / Roelie Reinders
Namens Vriendenkring: Riek Lubbers / Janny Lesschen
Namens de Protestantse Gemeente: Gerhard ter Beek
Namens de Vereniging voor Volksvermaken: Annelies Klaassen
Namens OBS De Drift: Jorien Burggraaf


Mocht u vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van deze herdenking, dan mag u contact opnemen met onderstaand adres:

4 mei comité
p/a Bertus Reinders
Hofakkers 24, 9444 XB
Grolloo
0623074661
Mail betreffende 4mei comité graag naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.