Toegankelijkheid

 

Harmannus van Tellingen

In heb boek "Kijk op Grolloo" vinden we bijgaande foto:

kog-1-dorp-060

Hierbij staat de volgende tekst: "Smederij van Hendrik Reinders in 1937, Roelof Geerts, Mans van Tellingen, Hendrik Reinders."

Onder Geschiedenisboek vinden ook deze naam, maar dan mist tevens "van" in de naam.

In het boek "Grolloo van verleden tot heden" vinden we de foto in het hoofdstuk "Van klompenmaker tot bibliobus". Hier heeft men het echter alleen over de smederij van H. Reinders.

 

Van woensdag 4 september 2013 dateert het volgende bericht:

Hallo,

 

Mijn naam is Karla Motzheim.

Ik heb misschien een ongebruikelijke vraag, mijn moeder Geziena van Tellingen heeft haar vader verloren in de oorlog. Hij heeft gewerkt bij de smederij van Reinders in Grolloo. Nu zagen we een foto van deze smederij waarop haar vader staat. De vraag is of wij een kopie van deze foto kunnen krijgen en of er wellicht nog meer fotos zijn waarop hij staat. Ik probeer het via jullie, omdat ik ergens moet beginnen,en ik niet weet of er nog iemand van de fam. Reinders eventueel fotos in het bezit heeft en deze zou willen kopieeren. Hij staat vermeld als Mans Tellingen, zijn naam is Harmannus van Tellingen en is geboren op 1-maart-1919.

Ik hoop op een reactie van u.

 

Met vriendelijke groet,

Karla Motzheim

 

Onder Geschiedenisboek vinden we "De smederijen van Grolloo". Hierin heb ik de volgende opmerking geplaatst:

 

smederij1De eerste smederij van Hendrik Reinders. Op de foto v.l.n.r. Roelof Geerts, Mans Tellingen en de smid Hendrik Reinders. (foto: fam. Reinders)

(Op 4 september 2013 kregen we een bericht per mail van mevrouw Karla Motzheim, kleindochter, dat Mans Tellingen moet zijn Harmanus van Tellingen. - red.)

 

 In het fotoboek "Kijk op Grolloo" heb ik de volgende opmerking onder de foto geplaatst:

Smederij van Hendrik Reinders in 1937, Roelof Geerts, Mans van Tellingen, Hendrik Reinders.

(Op 4 september 2013 kregen we een bericht per mail van mevrouw Karla Motzheim, kleindochter, dat Mans van Tellingen moet zijn Harmanus van Tellingen. - red.)


 

Van Gesinus Lunsing kwam onderstaand bericht binnen:

In de "Asser" van 5 juli 1945 lees ik bij toeval een oproep van de weduwe van Tellingen, Schoonoord D 243. Zij doet een oproep aan uit Duitsland teruggekeerde personen om inlichtingen te verstrekken aangaande Mans van Tellingen, laatst bekende verblijfplaats: kamp "Heidenheim" te Battenauw (in 't duits: Battenau) Duitsland.

Door mij gevonden info: Kamp Heidenheim ligt bij de gelijknamige stad in Baaden-W├╝rthenberg. Het was een nevenkamp van Dachau. In Heidenheim zaten hoofdzakeljk politieke gevangenen, ook Nederlanders. Battenau is een stadsdeel van de stad Geislingen, niet ver van Heidenheim, ook in B-W. Misschien heeft Mans in Battenau (dwang)arbeid verricht/moeten verrichten.

Ik ga ervan uit dat het hier om de Harmannus (Mans) van Tellingen gaat, over wie kleindochter Karla Motzheim een vraag stelt op de site van "Old Grol" Mans staat op een foto bij/in de smederij van Hendrik Reinders.