Toegankelijkheid

Verslag 4 mei 2020

 

Verslag van een bijzondere, historische 4 mei


De allerjongste geschiedenis is de geschiedenis van gisteren. Dit verslag is gemaakt op 5 mei 2020 en normaalgesproken is het onderwerp geen kopij voor een website als deze. De overhandiging van het boek ""Dorpssmid in verzet"" heeft wel weer alles te maken met oldgrol. En met het verstrijken der jaren zal dit verslag een verslag zijn van een dag in de periode dat Nederland, maar ook de rest van de wereld, gebukt gaat onder het Corona-virus (Covig-19). De beperkingen zijn enorm. Geen activiteiten, anders dan op de wijze georganiseerd zoals de foto's weergeven. Dit verslag wordt dus vanzelf een tijdsdocument van een tijd die menigeen zich nog lang zal heugen.


4 mei 2020 is een dag geworden die we ons nog lang zullen heugen. Een dag waarbij de opgelegde beperkingen je doen realiseren – al is het maar een heel klein beetje en mag je het niet vergelijken met de oorlog – wat het verlies aan vrijheid kan betekenen. Je moet je dan goed realiseren, hoe vrij wij normaal gesproken zijn. Iets waar we trots, maar toch ook heel zuinig op moeten zijn.

Het 4 en 5 mei comité Grolloo had een heel programma bedacht, maar dat liep nu helemaal anders. Dat programma, dat doen we volgend jaar. In Grolloo organiseren we eens in de vijf jaar activiteiten rond herdenking en bevrijding, maar in dit geval maken we voor 2021 een uitzondering. Het is belangrijk schoolkinderen actief bij deze dagen te betrekken.

vlag op 4 mei

Omdat het allemaal anders was, hebben we – omdat dat dit jaar mocht – de vlag om 9:00 uur halfstok gehangen. De vlag hangt op de plaats waar op het voormalige schoolplein ook altijd al een vlaggenmast stond, tegenover de Vredesboom.

Henk Meems doet dit in zijn eentje. Hoe zorg je dan dat de vlag niet op de grond komt? Welnu, als een parachutist, zo vouw je de vlag voor aanvang in een grote schoudertas. En dan eerst de vlag in top om deze vervolgens, geheel volgens protocol weer voor de helft te laten zakken.

kranslegging grolloo 4 mei 2020

Om 10:00 uur volgt de bloemlegging namens het dorp en de gemeente. De Hoofdstraat is op dit deel opgeruimd. Alle bouwmaterialen zijn verwijderd, opdat de Vredesboom er weer goed bij staat. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra komt met de ambtsketen in de hand aangewandeld alsof hij zo van Schoonloo is komen lopen. Namens het comité mochten twee mensen aanwezig zijn. Gesinus Lunsing vergezelde mij, omdat we later op de dag nog meer samen te doen hadden. Ik heb bloemen bij de steen gelegd namens het dorp. Op de linten de tekst: ""Grolloo en omstreken, wij herdenken"". Hierna legde onze burgemeester bloemen namens het gemeentebestuur. "Gemeentebestuur Aa en Hunze, onze vrijheid is een kostbare erfenis".

last post grolloo

Dan is het de beurt aan trompettist Patricia Bouwer. Zij blies de Last Post, waarna we een minuut stilte in acht namen. En dat was het dan, tien minuten later is het alweer voorbij. Toch voelt het goed, zo constateerden we samen. Mooi dat het zo kan en dat we dat ook hebben gedaan.

overhandiging boek harmannus

Met Gesinus had ik om 15:00 uur afgesproken om bij de Vredesboom de familie van Harmannus van Tellingen te ontmoeten. Harmannus, of Mans, was voor en tijdens de oorlog als knecht bij Hendrik Reinders in dienst. Mans zat in het verzet, is gearresteerd en afgevoerd. Zijn familie wist lange tijd niet wat er met hem gebeurd is. Ook wist men niet waarom hij was opgepakt. Na vier jaar speuren hebben Gesinus en ik het verhaal over Harmannus in boekvorm aan een dochter en twee kleinkinderen overhandigd. Zij weten nu eindelijk wat er met Mans gebeurd is. Een bijzonder en vooral emotioneel moment. Een enorm gevoel van dankbaarheid en dat van beide kanten. Kleindochter Karla heeft bloemen en een Feniks bij de steen gelegd. “Een dorpssmid in verzet, bedankt”

bloemen bij steen en de last post

En dan is het 19:58:30 uur. In Grolloo klonk op veel plaatsen The Last Post. Zo ook bij de Vredesboom. Daarna twee minuten stilte en het eerst couplet van het Wilhelmus, daar waar het anders eens in de vijf jaar druk is, voelde de stilte nu gewoon beklemmend. 4 mei 2020 zullen we ons nog lang heugen.

vlag strijken grolloo

Het is 21:00 uur en Henk mag de vlag gaan strijken. Een einde aan een bijzondere dag. We herdenken op 4 mei, maar deze 4 mei zal ook herinnerd worden. Een plechtigheid op De Dam die een diepe indruk heeft achtergelaten. Gebeurtenissen in ons dorp die we met elkaar delen via Social Media. Er zijn mensen die niet de mogelijkheid hebben dit alles op die wijze mee te maken. Ben jij in de gelegenheid foto's en filmpjes te laten zien? Pak dan die kans.

Van het gebeuren op deze 4 mei zijn foto’s en filmpjes gemaakt. Hieronder de links:
De foto’s: https://myalbum.com/album/Kjeiakx9e7vJ in dit album vind je ook de links naar de filmpjes.
De filmpjes afzonderlijk:

 

Namens het 4 en 5 mei comité Grolloo,

Bertus Reinders

bloemen bij steen