Toegankelijkheid

Verslag van een indrukwekkende en betrokken herdenking

4 mei 2022

De herdenking in Grolloo begon met een Stille tocht. Eigenlijk begint het al veel eerder natuurlijk. Toen vorig jaar, na weer een keer uitstel, werd besloten elk jaar stil te staan bij 4 mei, wist je dat je tijdig met de voorbereidingen moet beginnen.

Na wat mail-contact zijn we begin april als comité gestart. Muziek- en zangvereniging, de school en de kerk, naast de vaste leden, maken de eerste afspraken. Crescendo en Vriendenkring starten met de repetities. Op school wordt een verhaal verteld met een aardappel als onderwerp, te vinden op www.oldgrol.nl. Vriendenkring gaat samen met schoolkinderen een lied zingen. Crescendo gaat op zoek naar de hoes voor de omfloerste trom.

Op 3 mei worden alle tijden nog eens nauwkeurig doorgenomen. Toespraken zijn geschreven en geklokt. Een schema en een klok moeten zorgen voor een programma dat zo moet lopen dat we met een minuut speling, op 20:00 uur uitkomen.

En dan is het 4 mei. De vlag hangt inmiddels half stok. De bloemen staan gereed om uitgereikt te worden. De Stille Tocht begint. Het tromgeroffel komt dichterbij. Frank moest er 10 minuten over doen en doet dat ook. De aanwezigen zorgen, samen met muziek en zang, dan de kring rond de Vredesboom voltooit wordt. Al met al ruim 200 mensen.

gtbNa het welkomstwoord is het aan Crescendo om het muzikale deel te starten. De heer Gerhard ter Beek, voorganger van de Protestantse Gemeente Grolloo-Schoonloo vertelt de aanwezigen over het herdenken na de Coronaperiode en met de huidige oorlog in Europa.

gedichtHij vraagt Kay Zwiers een gedicht voor te lezen en daarna doen Jessie Bardie en Tessa Schamper dit met hun gedicht.

zangVriendenkring gaat vervolgens, samen met kinderen van De Drift en drie uit Rolde, het lied "Der giet gien dag veurbij" zingen. Heel mooi dat leerlingen op deze wijze worden betrokken bij deze herdenking.

brBertus Reinders zal, als vertegenwoordiger namens de gemeente Aa en Hunze, een toespraak houden waarin ook wordt ingegaan op de opvang van Oekraïners in onze gemeente. Bij mensen thuis en op de opvanglocatie te Papenvoort. Een woord van dank is er voor de vele steun vanuit de bevolking.

taptoemuziekNa nog eens zang en muziek is het even wachten op 20:00 uur. Maar dan blaast Aniek Dikland het Taptoe signaal en is het stil. En het was stil. Misschien is het bij onze herdenkingen nog niet zo stil geweest. Er is ook genoeg om aan te denken.
Het Wilhelmus wordt ingezet door Crescendo en Vriendenkring en wordt door velen meegezongen.

Dan is het tijd bloemen te leggen. Het 4 mei comité legt samen met de Vereniging voor Volksvermaken het eerste bloemstuk namens het dorp en omstreken. Namens de gemeente Aa en Hunze wordt een bloemstuk gelegd en ver volgens door Welzijn Ouderen. Dan is het de beurt aan de kinderen die hebben meegewerkt aan het programma en daarna aan alle andere aanwezigen.

vriendenkring

Crescendo en Vriendenkring brengen nog enkele nummers ten gehore.

Nieuw in dit programma is dat achteraf een kopje koffie, thee of ranja kan worden gedronken. Dit viel goed in de smaak en we zullen dit zeker herhalen. Ina en Janita, bedankt voor deze service!

koffieAl met al een indrukwekkende avond. Gelukkig met prima weersomstandigheden en veel belangstelling.

Zoals in 2021 is besloten willen we jaarlijks op 4 mei gaan herdenken. Veel mensen zijn door hun vereniging, hun werk of persoonlijk betrokken bij de organisatie. We hebben gemerkt dat iedereen zich betrokken voelde.

vredeBij het opruimen vroeg onze vlaggenist Henk Meems of het niet goed zou zijn een Vredesvlag in de dorpsvlaggenmast te hangen. We hebben direct een grote vlag besteld en wanneer u nu langs de Vredesboom gaat, ziet u ook de Vredesvlag. Nu maar hopen dat het snel Vrede wordt!

Voor alle foto’s verwijzen wij u graag naar de volgende link:
https://myalbum.com/album/ZR9dRQKq6Lze
Met dank aan Leanne en Janniek

Het comité wil iedereen bedanken die op welke wijze dan ook heeft meegewerkt aan het welslagen van deze herdenking. Zonder stroom, stoelen, koffie, dranghekken, bloemen, vervoer en de uren repetities was dit niet gelukt. Bedankt!


4en5mei

Het 4 mei comité 2022:

Op persoonlijke titel (dagelijks bestuur): Henk Meems; Henk Zeelenberg; Bertus Reinders
Namens Crescendo: Judith Bakker
Namens Vriendenkring: Riek Lubbers
Namens de Protestantse Gemeente: Gerhard ter Beek
Namens de Vereniging voor Volksvermaken: Frank Andriessen
Namens OBS De Drift: Jorien Burggraaf
Tijdens zijn afwezigheid werd Gerhard vervangen door Walter Regeer.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van deze herdenking, dan mag u contact opnemen met onderstaand adres:

4 mei comité
p/a Bertus Reinders
Hofakkers 24, 9444 XB
Grolloo
0623074661
Mail betreffende 4mei comité graag naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.