Toegankelijkheid

speuren

Vragen en speurwerk

Beste bezoeker van de website over Old Grol. Naast alles wat ik al verzameld heb, is er ook nog veel te vinden. Dit vinden wil echter alleen wanneer spullen worden aangeboden. Natuurlijk zoek ik ook zelf in archieven en vraag ik regelmatig of men nog iets heeft liggen of wellicht bijzonderheden weet van zaken die spelen. Maar wanneer je zoveel mogelijk wilt vastleggen in dit digitale archief, dan ben je afhankelijk van mensen om je heen. Tot nu toe komt er regelmatig wat binnen en dat houd je behoorlijk van de straat. Maar het zou zonde zijn als informatie verdwijnt bij een zolderopruiming of iets dergelijks. Op deze website zie je voorbeelden genoeg van wat interessant kan zijn. Wanneer je dus iets tegenkomt waarvan je denkt dat het leuk zou zijn voor Old Grol, meldt dit dan even. Foto's, documenten, tijdschriften, etc. met informatie over Grolloo en omstreken is van harte welkom. Na digitalisering krijgt u de spullen direct retour of u zilt het in bewaring geven, dat kan natuurlijk ook. Er is archiefruimte in Het Markehuis, maar desgewenst kan het ook naar het Drents Archief.

Vragen op dit moment:

 

 Wie is wie?

Wij zoeken namen bij foto's. Klik op het plaatje om naar de pagina te gaan.wieiswie

 

 • Hilleke Bitter op zoek naar fam. Huizing en Jansen
  • oma Hillie en-wieNieuw verzoek van Hilleke Bitter: Op bijgaande foto staat mijn oma Hilliggien Jansen (dochter van Berend Jansen en Aaltien Takens), getrouwd met Roelof Huizing uit Schoonloo (zoon van Jan Huizing en Jantje Huisman). Mijn oma staat op deze foto met voor mij onbekende dames, misschien (schoon)zussen van haar. Ik hoop dat iemand 1 of meerdere personen herkent. Klik op bijgaande foto voor een vergroting. Alvast bedankt voor uw medewerking!
   • Reactie naar aanleiding van bovenstaande vraag:

    Hallo Hilleke,

    Ik heb een terugkoppeling gekregen uit de groep Welzijn Ouderen. Geertje Jansen, meisjesnaam Boer, heeft bijgaande geschreven na overleg met ene Jantje Huizing. Geertje zelf is 95 jaar (nu 2015) en nog dagelijks actief. Zij heeft, via mijn moeder, laten weten wel spullen op te willen halen uit Westerbork, mocht dat nodig zijn. (De dames gaan dan gezellig even uit.) Het telefoonnummer van Jantje staat op de brief en zij is dus op de hoogte van jouw speurtocht. Ik kan foto's of anderszins scannen en toesturen.
    Bijgaande brief zegt mij niet zoveel. Ik zou het voor het "oldgrol"-publiek wel leuk vinden, wanneer ik op de gestelde vragen duidelijke antwoorden zou kunnen plaatsen. Wanneer er een antwoord kan worden gegeven, geheel of gedeeltelijk, dan zou je ons een plezier doen dit antwoord in jouw bewoordingen toe te sturen. Bij voorbaat dank. Natuurlijk blijf ik graag op de hoogte van de ontwikkelingen. En ik merk dat het meer gaat leven bij de groep ouderen, op het moment dat er antwoorden komen. Niet onbelangrijk, want veel info komt toch uit die hoek. Download hier de brief!

    Gisteravond kwam mijn overbuurvrouw Dinie Jansen binnenlopen. Had gehoord dat er gevraagd werd naar een familie Jansen en was nieuwsgierig geworden. Misschien wist zij wel iets. Ze kon niet veel met de foto, maar vertelde wel dat zij nog wel foto's uit die familie moet hebben. Lijkt mij een interessant gegeven en altijd een poging waard, denk ik.

    Met vriendelijke groet, Bertus Reinders

  • Op verzoek van Hilleke Bitter uit Waarland, Noord-Holland. Zij is bezig met de stamboom van haar opa en oma, Roelof Huizing uit Schoonloo (zoon van Jan Huizing en Jantje Huisman) en Hilligien Jansen uit Rolde/Grolloo (dochter van Berend Jansen en Aaltien Takens). Zij worden genoemd bij foto's van de boerderij voor de brand in Grolloo. Daarin wordt verteld dat er foto's zijn van Margien Jansen (Hoving), zusje van haar overgrootvader, en van Jans Hoving. Zijn hier eventueel nog foto's van?
  • Nieuw binnengekomen van Hilleke Bitter:
   • Bijgaand 3 foto's. Ik weet niet of u ze leuk vindt! De eerste is de hele familie Jansen met Aaltien Takens in het midden. De tweede is van Jan Jansen (van het geluidsfragment) en de derde is mijn oma Hilliggien Jansen met voor mij onbekende dames. Deze foto heb ik al eens opgestuurd, maar misschien is er inmiddels iemand die toch 1 of meerdere personen herkent.

fam Jansen met opoe Aaltje Takens met namen erop

de hele familie Jansen met Aaltien Takens in het midden

Jan Jansen broer van oma Hillie

Jan Jansen

Vriendelijke groet,
Hilleke Bitter

 

 • Piet Borghardt is op zoek naar de fam. Ratering
  • Mijn grootmoeder Henderkien Stadman woonde in de tweede helft van de 19e eeuw in Grolloo. Toen haar vader stierf ging ze als jong meisje werken in de herberg van haar oom Ratering. Vraag: kunt u mij vertellen waar de Stadmannen en evt de Raterings woonden? Vanzelfsprekend is ook andere informatie over de familie welkom. Met vriendelijke groet, Piet Borghardt

 

 

Wat een speurtocht op internet op kan leveren

(En wat soms nog tot meer vragen leidt.....)

[Bossen en omheiningen - In open plekken in het bos en in heilige omheiningen van heggen werd rechtgesproken en werden goden vereerd. Zowel Tacitus als middeleeuwse bronnen berichten hierover. Bijna alle Germaanse woorden voor 'tempel' hebben tevens als betekenis omheining of woud. (ealh, alh got. alhs (afgeschermd gebied) angs. bearo angs. baro (heilig bos) oudhd.). (Uit: http://www.nederlandsheidendom.nl/webstek/bossenbomen.html)]

Hellingbos-klein[Hellingbos/Heilige bos - Aan de rand van boswachterij Hooghalen ligt een klein stukje oud loofbos. Op de kaart wordt het aangegeven als Helling bos of Heilig bos. Het is 1 van de mooiere stukjes vind ik zelf. Oude eiken met een gevarieerde onderbegroeing. Hulst, kamperfoelie, vogelkers en vele kruidachtige planten. Vele kleine zangvogels zingen er het hoogste lied. Een waar paradijs. (Uit: http://beleefnatuur.blogspot.nl/2012/04/hellingbosheilige-bos.html)]

 

Voor reacties verwijs ik u graag naar het contactformulier. Dit kunt u ook gebruiken indien u zelf vragen heeft natuurlijk. Deze vragen kan ik proberen te beantwoorden, of ik plaats deze op deze pagina.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Bertus Reinders